Бронзова скулптура на Лучано Гарбати, наречена Медуза с главата на Персей“ беше поставена  във

...
Бронзова скулптура на Лучано Гарбати, наречена Медуза с главата на Персей“ беше поставена  във
Коментари Харесай

Медуза с главата на Персей стана символ на #Me Too

Бронзова скулптура на Лучано Гарбати, наречена „ Медуза с главата на Персей “ беше поставена  във вторник в Манхатън против постройката на наказателния съд, изпратил Харви Уайнстийн в пандиза, съобщи „ Ню Йорк таймс “. Творбата преобръща с главата надолу мита за древногръцкия воин и изображенията му от времената преди появяването на феминизма и #MeToo.

Според митологията добре оборудваният с огледален щит, шапка-невидимка и крилати сандали Персей убива горгоната Медуза. Досега Персей най-често е изобразяван гол, с вдигнат триумфално меч и главата на Медуза в другата ръка или противоположното. Сега от героя е останала единствено главата му, при това в ръката на Медуза, а и мечът е в нея.

Лучано Гарбати, аржентински художник с италиански корени, се вдъхновил от бронза от XVI век „ Персей с главата на Медуза “ на Бенвенуто Челини. В това произведение голият полубог държи главата на Медуза за косите (всъщност за змиите). Целта на Гарбати е била да направи статуя, с която да преобърне историята, като представи гледната точка на Медуза, която в действителност е жертва, и разкрие жената зад чудовището.

От вчера скулптурата на Гарбати е поставена в парк в Манхатън, тъкмо против постройката на съда, където Харви Уайнстийн, главният „ подстрекател “ за #MeToo беше наказан за част от половите си закононарушения и изпратен за дълго в пандиза. А скултурата бе преосмислена като знак на триумфа на справедливостта за жертвите на полово принуждение (но с малко комплицирани послания).

Някои наблюдаващи в обществените мрежи се възмутиха, че произведението е създадено от мъж, а други се запитаха защо в творба, предназначена да олицетворява борбата срещу сексуалното насилие, Медуза носи главата на Персей, който не е упражнил против нея сексуално насилие (а единствено я е убил)? Както знаят всички, които са се интересували от този случай, Медуза е била изнасилена от Посейдон в храма на Атина Палада. Гарбати също отбелязва този митичен факт в заявката си до комисията за Парково изкуство. 

Атина е ядосана, само че въпреки всичко Посейдон ѝ бил по-близък и тя насочила гнева си към Медуза, трансформирайки косите ѝ в змийско гнездо.  В заявката се показва, че от хилядолетия на дамите се внушава, че в случай че бъдат изнасилени, това е по тяхна виновност. Митът ни учи още, мъжете с власт и връзки се измъкват безнаказано и на справедливост не може да се разчита.

Ако някои от възмутените по разнообразни аргументи от новия знак на #MeToo не се организират за следващото нападение над американски паметник, по проект Медуза ще остане в манхатънския парк срещу постройката на съда до началото на април 2021 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР